Νέα

10 τρόποι για σωστό πότισμα

Για να προστατέψουμε τα φυτά μας από την ξηρασία χρειάζεται να τους παρέχουμε άφθονο νερό. Πόσο συχνά όμως πρέπει να τα ποτίζουμε???

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φυτά είναι ζωντανά και έχουν ανάγκες. Αυτό σημαίνει πως θέλουν πότισμα όταν διψάνε και όχι όταν εμείς θυμόμαστε να τα ποτίσουμε.

1.       Το πότισμα πρέπει να γίνεται κοντά στον κορμό, όταν πρόκειται για φρεσκοφυτεμένα φυτά. Αν είναι φυτεμένα στο έδαφος δημιουργούμε λακκούβα τριγύρω από τον κορμό ώστε να κρατάει νερό. Εφόσον έχουν αναπτυχθεί αρκετά στη γλάστρα, ποτίζουμε σε όλη την επιφάνεια του χώματος.

2.       Ποτίζουμε πάντα, όταν πρόκειται για φυτά σε γλάστρα, μέχρι το νερό να βγει κάτω. Αν πρόκειται για φυτά στο  έδαφος γεμίζουμε τη λακκούβα γύρω από το φυτό.

3.       Δεν ρίχνουμε λίγο νερό και πολλές φορές. Πάντα ποτίζουμε με αρκετή ποσότητα νερού.

4.       Παρατηρούμε καθημερινά αν το χώμα είναι στεγνό, είτε οπτικά αν είναι στο έδαφος είτε με το χέρι αν είναι σε γλάστρα.

5.       Όταν κάποιο φυτό έχει κρεμάσει τα φύλλα του και δείχνει πως διψάει το ποτίζουμε ανεξάρτητα ώρας.

6.       Με βάση το πόσο συχνά στεγνώνει το χώμα, προγραμματίζουμε το αυτόματο πότισμα .

7.       Οι σταγόνες (μπεκάκια ) του αυτόματου ποτίσματος τοποθετούνται κοντά στον κορμό του φυτού.

8.       Δεν καταβρέχουμε τα φύλλα του φυτού. Βρεγμένα φύλλα μπορεί να καούνε από τον ήλιο . Επίσης η υγρασία πάνω στα φύλλα ευνοεί την εμφάνιση ασθενειών.

9.       Ακολουθούμε τις οδηγίες ποτίσματος που μας προτείνει ο υπεύθυνος του καταστήματος και όχι η γειτόνισσα.

10.   Ιδανικό πότισμα είναι αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί όταν είναι  δροσερά. Έτσι το νερό δεν εξατμίζεται εύκολα και το φυτό μπορεί να προσλάβει όσο νερό χρειάζεται.