Νέα

Λαχανόκηπος & περιβόλι

Ανοιξιάτικες εργασίες στο λαχανόκηπο και στο περιβόλι

 

Μετά από μια παρατεταμένη χρονική περίοδο λήθαργου και καθώς οι θερμοκρασίες σιγά-σιγά ανεβαίνουν, η φύση αρχίζει να αναγεννάτε και αποκτά τη ζωντάνια που για αρκετούς μήνες είχε χάσει. Άνθη, νέα φύλλα και νέα φυτά εμφανίζονται όσο προχωράμε προς την άνοιξη.  Η εποχή αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας καλλιεργητικής  περιόδου και την έναρξη απαραίτητων εργασιών για τη σωστή ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών μας.

Λαχανόκηπος

·         Φρεζάρουμε το χώρο, προσθέτουμε κάποιο βιολογικό λίπασμα ιδανικό για την καλλιέργεια μας  και απομακρύνουμε υπολείμματα από παλαιότερες καλλιέργειες.

·         Αρχίζουμε να σπέρνουμε τα ανοιξιάτικα λαχανικά όπως τομάτα, αγγούρι, κολοκύθι, μελιτζάνα. Αν οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές για αρκετό διάστημα προτιμούμαι έτοιμα φυτά.

·         Προσέχουμε τις αποστάσεις φύτευσης και σε περίπτωση σποράς εφαρμόζουμε αραίωμα των φυτών ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά.

Καρποφόρα δέντρα

·         Ρίχνουμε λίπασμα σε όλα τα καρποφόρα δέντρα. Μ΄ αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τόσο την καρποφορία τους όσο και την ανάπτυξη τους.

·         Προσέχουμε για τυχόν προσβολές από κάποιο έντομο ή μύκητα. Σε κάθε περίπτωση απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να μας βοηθήσει  και παίρνουμε μαζί και ένα προσβεβλημένο κλαδί.

·         Ανάλογα με τις θερμοκρασίες της εποχής ρυθμίζουμε το πότισμα τους.

·         Απομακρύνουμε ξερά κλαδιά, φύλλα ή και καρπούς που αποτελούν εστία μόλυνσης για τα φυτά.

·         Απομακρύνουμε τα ζιζάνια ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός με τα φυτά μας.

·         Κλαδεύουμε λαίμαργους βλαστούς και απομακρύνουμε βλαστούς που εμποδίζουν την σωστή ανάπτυξη διπλανών βλαστών.

 

Αμπέλι

·         Κλαδεύουμε όλους τους λαίμαργους βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς αφήνοντας τρεις με τέσσερις οφθαλμούς στη βάση όπου θα δώσουν τη νέα βλάστηση. Όπου υπάρχουν πολλοί λαίμαργοί αφήνουμε τον πιο δυνατό και τους υπόλοιπους τους αφαιρούμε από τη βάση.

·         Λιπαίνουμε  τα φυτά μας για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

·         Απομακρύνουμε τα ζιζάνια που βρίσκονται κοντά στα φυτά μας.

·         Προσέχουμε για την ύπαρξη εντόμων ή μυκητολογικές  προσβολές.

 

Ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, όσο  καλύτερη θα είναι η περιποίηση τους τόσο μεγαλύτερη παραγωγή θα έχουμε.