Νέα

Μια χρυσή πινελιά… στον κήπο σας !!!

Μια χρυσή πινελιά… στον κήπο σας !!!

 

Χρυσάνθεμο, το φυτό με τα χρυσά  άνθη και τη φθινοπωρινή  διάθεση.  Ένα απ’ τα πιο δημοφιλή φυτά αυτής της εποχής καθώς κατακλύζει όλα τα φυτώρια και ανθοπωλεία.   Φυτό με πολλά ονόματα, όπως  Αγιοδημητριάτικο ή μαργαρίτα ,  που χαρακτηρίζουν τόσο την εποχή άνθησης του αλλά και τη μορφολογία του άνθους του.

Τα  χρυσάνθεμα προέρχονται απ’ τα Πυρηναία . Για πρώτη φορά καλλιεργήθηκαν στην Κίνα τον  15ο αιώνα π.Χ. Σήμερα υπάρχουν πολλά υβρίδια και ποικιλίες που διαφέρουν τόσο σε χρώμα όσο και στο μέγεθος του άνθους . Χαρακτηρίζονται ως μονανθή αλλά και πολυανθή ανάλογα με το πλήθος των λουλουδιών τους αλλά και ως προς τον τύπο του άνθους  ως τύπου μαργαρίτας, ανεμώνης, σφαιρικά  και μεγανθή.

Φροντίδα

Η φροντίδα τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού είναι πολύ ανθεκτικά φυτά.  Φυτεύονται  τόσο στο έδαφος όσο και σε γλάστρες , σε πλούσια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη . Ανθοφορούν κυρίως το φθινόπωρο διότι χρειάζονται  μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας για να διαφοροποιήσουν ανθοφόρους οφθαλμούς ( βραχυήμερα φυτά ). Για την άνθιση εκτός εποχής εφαρμόζεται τεχνητή συσκότιση. Τα υπερώριμα άνθη χρειάζεται να αφαιρούνται για την επίτευξη μεγαλύτερης διάρκειας ανθοφορίας.  Η  χορήγηση λιπάσματος πλούσιο σε κάλιο στις αρχές φθινοπώρου είναι αναγκαία διότι  βοηθάει στην καλύτερη ανθοφορία. Λίπανση γίνεται και την άνοιξη με πλήρη λιπάσματα  (πχ. 10-10-10 )για την σωστή ανάπτυξη του φυτού. Το χειμώνα τα φυτά μπορούν να αντέξουν σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από το μηδέν.

Οι σημαντικότεροι εχθροί του χρυσάνθεμου είναι οι αφίδες, οι θρίπες, οι τετράνυχοι και οι αλευρώδεις. Επίσης,  προσβάλλονται και από μυκητολογικές ασθένειες  όπως είναι η σήψη της βάσης των βλαστών, η βερτιτσιλλίωση, η σήψη των ανθέων, το ωίδιο κ.α

Χρήσεις

Τα φυτά έχουν διάφορες χρήσεις.  Φυτεμένα πολλά μαζί δημιουργούν  χρωματιστές συνθέσεις. Λόγω της μεγάλης περιόδου άνθισης είναι εξαιρετικά σε παρτέρια,  σε πάρκα και δρόμους όσο και σε κήπους πολλά μαζί ή μεμονωμένα. Εκτός από φυτά σε γλάστρα , τα χρυσάνθεμα χρησιμοποιούνται και ως δρεπτά άνθη. Όμορφες ανθοδέσμες , ανθοστήλες ή σε ανθοσυνθέσεις με άλλα άνθη είναι μερικές απ τις  χρήσεις τους ως κομμένα άνθη.