Νέα

Φυτά, το μυστικό της αισιοδοξίας και της χαράς

Για τους περισσότερους ανθρώπους της πόλης , η αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολλές φορές ένα « ανεκπλήρωτο όνειρο».  Απομακρυσμένοι  από τη φύση, επηρεασμένοι από τη ψυχρότητα του πυκνού αστικού περιβάλλοντος  και  ενοχλημένοι από  το θόρυβο , τη ρύπανση και τα προβλήματα της καθημερινότητας  προσπαθούν να δημιουργήσουν μικρούς ιδιωτικούς κήπους ή να στολίσουν τον εσωτερικό τους χώρο με διάφορα  φυτά . Η επαφή με τα φυτά και γενικά με το πράσινο επιδρά στη ανθρώπινη συμπεριφορά. Υγεία, ευφορία, γαλήνη και  ψυχική ισορροπία είναι μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες τους.

Η εικόνα μιας πράσινης βεράντας ή κήπου , ένα ανθισμένο δώρο ακόμα και ένα μικρό αρωματικό φυτό στο περβάζι της κουζίνας μπορεί να αλλάξει της διάθεση μας , κάνοντας μας να δούμε τη ζωή με ουσιαστικό και αισιόδοξο βλέμμα.  Είναι ευκαιρία λοιπόν μίας και είμαστε στο μέσο της άνοιξης να επωφεληθούμε από  όλα τα στοιχεία που μας προσφέρει η φύση και να  νιώσουμε καλύτερα.

Αυτή την εποχή, η φύση είναι γεμάτη χρώματα, αρώματα και πολλή ζωντάνια. Έχει αποδειχτεί πως το κάθε χρώμα  δημιουργεί και διαφορετική διάθεση. Για παράδειγμα, το πράσινο χρώμα βοηθά να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε κοντά στο περιβάλλον, το κίτρινο  δίνει ενέργεια και δύναμη  και  το μπλε γαληνεύει , ηρεμεί και βοηθάει στη συγκέντρωση.

Εκτός από τις πανέμορφες αποχρώσεις που έχουν τα φυτά, πολλές φορές προσδίδουν και έντονα αρώματα. Αρώματα  που είτε προέρχονται από  τα άνθη τους είτε από τα αιθέρια έλαια που παράγουν. Καλλιεργούνται πάρα πολλά φυτά για τις αρωματικές τους ιδιότητες όπως ο βασιλικός, η λεβάντα ,το δεντρολίβανο, η μέντα κ.α.  Τα αρώματα δίνουν την αίσθηση του φρέσκου, του τρυφερού , της  χαλάρωσης.

Φυτά δεν αγοράζουμε πάντα μόνοι μας. Πολλές είναι οι φορές όπου δικοί μας άνθρωποι ή φίλοι μας προσφέρουν ένα φυτό για δώρο.  Μια τέτοια κίνηση χαρίζει χαμόγελα, «σπάει τον πάγο» ανάμεσα σε δύο άτομα , δείχνει αγάπη, εκτίμηση σεβασμό .Χαρίζοντας  ένα φυτό μπορούμε να κάνουμε κάποιον να νιώσει καλύτερα και να προσπεράσει για λίγο τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Τέλος, για όσους έχουν σταθεί τυχεροί και έχουν κάποιο ακάλυπτο χώρο στην πολυκατοικία τους, ένα μεγάλο μπαλκόνι ή ζούνε σε μονοκατοικία τα πράγματα είναι διαφορετικά.  Μια σωστή διαμόρφωση και οργάνωση του χώρου μπορεί να μας ξεκουράσει και να μας χαλαρώσει απ’ όλο το άγχος της ημέρας.  Μια μικρή βόλτα στον κήπο  ή ακόμα και η ολιγόλεπτη φροντίδα των φυτών , μας  χαλαρώνει, μας κάνει να νιώθουμε μόνοι , χωρίς προβλήματα και ανησυχίες καθώς επίσης μας βοηθά να σκεφτούμε ήρεμα κάποια πράγματα χωρίς πίεση και ένταση.

Ώρα για δράση λοιπόν, ας δημιουργήσουμε το δικό μας Φυτό-cosmo. Αρκεί να  δώσουμε λίγο χρώμα και ζωντάνια στην καθημερινότητα μας με απλές και εύκολες λύσεις . Είναι καιρός να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας ή σ’ ανθρώπους που αγαπάμε και τότε η  συμπεριφορά και η διάθεση μας θα αλλάξει προς το καλύτερο.