Νέα

Κυκλάμινο

Ένα απ ‘  τα πιο γνωστά φυτά του φθινοπώρου είναι το κυκλάμινο. Φυτό που κατάγεται από χώρες  τις ανατολικής Μεσογείου. Λόγω της  προτίμησης του σε δροσερά κλίματα, είναι αυτοφυές σε πολλά βουνά της Ελλάδας.  Άγρια κυκλάμινα είναι αυτά που αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία πολλών πρωτότυπων ποικιλιών με διαφοροποιήσεις τόσο στο χρώμα των ανθέων όσο και στο χρώμα των φύλλων.

Το κυκλάμινο έγινε γνωστό στις αρχές του 17ου αιώνα , ενώ η παραγωγή υβριδίων άρχισε στα μέσα του 19ου αιώνα.  Με την πάροδο των χρόνων και έπειτα από πολλές προσπάθειες για βελτίωση του φυτού έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 24 είδη κυκλάμινου. Φυτό με καρδιόσχημα φύλλα και μεγάλους μίσχους  που εκφύονται κυκλικά από την κορυφή ενός κονδύλου που ονομάζεται «κορμός».

Το φυτό πολλαπλασιάζεται κατά κύριο λόγο με σπόρο κάτω από συνθήκες σκότους και  θερμοκρασιών μέχρι 20 oC .  Επίσης, στην αγορά πωλούνται και έτοιμοι «κορμοί»  προς φύτευση και ανάπτυξη νέων φυτών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα υπόλοιπα βολβώδη φυτά όπως η τουλίπα ή ο υάκινθος.

Προτιμά δροσερά μέρη , σκιερά ή ημισκιερά χωρίς  άμεση έκθεση στον ήλιο για πολλές ώρες της ημέρας.  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φυτό χρειάζεται αρκετή υγρασία. Συνήθως χάνει αρκετό από το φύλλωμα του ή και ολόκληρο. Σε μια τέτοια περίπτωση αποθηκεύεται τον «κορμό» δηλαδή το μόνιμο πολλαπλασιαστικό μέρος του φυτού για επόμενη επαναφύτευση το φθινόπωρο.

Ανθισμένα κυκλάμινα μπορείτε να βρείτε από αρχές φθινοπώρου μέχρι και τέλη της άνοιξης σε καταστήματα με φυτά. Είναι φυτό που ανθίζει αν όχι όλο το χρόνο, τον περισσότερο καιρό εφόσον  έχει τις κατάλληλες συνθήκες. Φέρει άνθη λευκά, ροζ, μωβ είτε κόκκινα που ανανεώνονται συνεχώς .  Όταν αυτά  μαραίνονται είναι καλό να αφαιρούνται από τη βάση .  Μετά το πέρας της άνθισης παραμένει το φύλλωμα του. Στο φυτό εφαρμόζεται ισορροπημένη λίπανση διότι παρατηρείται ανταγωνισμός μεταξύ φυλλώματος και ανθοφόρων οφθαλμών.

Για την αποτροπή μολύνσεων από μύκητες όπως ο Bοτρύτης, καλό είναι να τοποθετείται σε κάποια λεκάνη με νερό στον πυθμένα  για 10-15 λεπτά ώστε να απορροφήσει υγρασία.  Σε περίπτωση που είναι φυτεμένο  στο έδαφος προσέχουμε να μην υπάρχει περίσσεια υγρασίας.